Είχαμε γράψει παλαιότερα ένα άρθρο, στο οποίο είχαμε αναλύσει τους κινδύνους του διαδικτύου και είχαμε πει πως ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι και τα fake news, τα οποία είναι αρκετά πιθανό να μας κάνουν να έχουμε λανθασμένες εντυπώσεις για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να χειραγωγηθούμε. Τώρα με τον Κορωνοϊό μάλιστα οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, γιατί μια ψευδής είδηση μπορεί να μας κοστίσει την ομαλότητα της υγείας μας, αν την πάρουμε σοβαρά. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα τα αποφύγουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο είναι βασισμένο σε αυτόν εδώ τον οδηγό για τα fake news.
Τα Fake News είναι επικίνδυνα για την υγεία
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, τα fake news είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, αν τα πάρουμε στα σοβαρά, όπως έχει γίνει και στις ΗΠΑ με καταστροφικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα μια δημοφιλής ψεύτικη είδηση, την οποία έχουν δει χιλιάδες άνθρωποι, αναφέρει ότι ένα φάρμακο από κολλοειδές ασήμι μπορεί να θεραπεύσει τον Covid19, κάτι που φυσικά έχουν καταγγείλει ως απάτη η FDA και η FTC. Άρα όταν βλέπετε ειδήσεις που προτείνουν διάφορες θεραπείες για τον Kορωνοϊό, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, τότε πρόκειται για fake news και το καλύτερο που έχετε να κάνετε με τα fake news είναι τα αγνοείτε.
Fake News στην εποχή του Κορωνοϊού
Στην εποχή που Covid19 έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, τα fake news ανθίζουν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όπως είπαμε παραπάνω, θεραπείες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν τον Κορωνοϊό, είναι ψευδείς ειδήσεις και μάλιστα η Amazon έχει διαγράψει περισσότερο από ένα εκατομμύριο δημοσιεύσεις με θεραπείες που υπόσχονταν θεραπεία του Covid19.
Επικίνδυνες θεραπείες
Το ζήτημα του Κορωνοϊού και των fake news που τον περιβάλλον είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς πολλές θεραπείες που προτείνονται όχι μόνο δεν θεραπεύουν τον ιό, αλλά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, το «θαυματουργό συμπλήρωμα μετάλλων» περιέχει έναν τύπο λευκαντικού και έχει σοβαρές παρενέργειες. Ακόμα, η κατανάλωση αλκοόλ για να επιβραδυνθεί η δράση του ιού, όπως έκαναν κάποιοι άνθρωποι στο Ιράν, οδηγεί μόνο σε δηλητηρίαση από αλκοόλ. Για οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία ή θεραπεία σχετικά με τον ιό, συμβουλευόμαστε τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό μας, ποτέ ειδήσεις στο ίντερνετ.
Κατηγορίες Fake News
Για να ξεχωρίζετε, άρα και να αποφεύγετε fake news σας παρουσιάζουμε τις κατηγορίες, στις οποίες εντάσσονται.
- Παραπληροφόρηση: Είναι οι ψευδείς πληροφορίες για ένα θέμα, οι οποίες έχουν ως σκοπό να χειραγωγήσουν το κοινό και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως κυβερνητική τακτική.
- Μισές πληροφορίες: Όπως γνωρίζετε η μισή αλήθεια, ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο ψέμα και αυτό ακριβώς κάνουν οι ελλιπείς πληροφορίες. Όταν μια είδηση δεν παρουσιάζεται ολόκληρη, μπορεί να οδηγήσει το κοινό σε χειραγώγηση, ενώ φαινομενικά είναι αξιόπιστη.
- Προπαγάνδα: Προκατειλημμένες πληροφορίες που παρουσιάζονται ως αξιόπιστες με σκοπό να προωθήσουν μια συγκεκριμένη γνώμη.
- Clickbait: Πρόκειται για ευφάνταστους τίτλους σε άρθρα, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να κάνεις κλικ και να διαβάσεις τα άρθρα αυτά. Πολλές φορές ωστόσο, ένας παραπλανητικός τίτλος σε ένα άρθρο, μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, άρα και στα fake news.
- Bots: Η χρήση bots, δηλαδή αυτοματοποιημένων λογαριασμών, πολλές φορές χρησιμοποιείται για χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των κοινωνικών δικτύων.
- Ασήμαντες ειδήσεις: Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ειδήσεις πραγματικές, ωστόσο είναι ασήμαντες και δεν επηρεάζουν τη ζωή μας, όμως τα ΜΜΕ τις κάνουν σημαντικές με σκοπό την παραπληροφόρηση.
- Φούσκα φίλτρου: Πρόκειται για fake news που ενισχύουν την αρχική άποψη που είχε ένας χρήστης του διαδικτύου πριν τα ψάξει.
- AI Τεχνολογία: Η
χρήση της τεχνολογίας AI για τη δημιουργία ή την αλλαγή εικόνων ή
βίντεο για να δείξει κάτι που δεν συνέβη (ένα παράδειγμα είναι η έκθεση
Dali Lives από το Μουσείο Dali στη Φλόριντα, η οποία έφερε στη ζωή τον
αποθανόντα καλλιτέχνη).
Αντιμετώπιση των Fake News
Δείτε παρακάτω κάποιους τρόπους, για να αντιμετωπίσετε τα fake news που συναντάμε κατά καιρό, εξηγούμε αναλυτικά.
Εξέταση της είδησης με πηγές
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα fake news από τις πραγματικές ειδήσεις και δυστυχώς αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Ιδού λοιπόν κάποιες συμβουλές. Πρώτον να είστε σκεπτικοί με ο,τι συναντάτε και να μην θεωρείτε αμέσως ότι είναι αλήθεια αυτό που διαβάζετε, συνιστάται από το NPR να ελέγχετε αν οι πληροφορίες που βρήκατε, είναι από διαφορετικές πηγές. Αυτές οι πηγές φυσικά πρέπει να είναι αξιόπιστες και αμερόληπτες, όπως είναι κυβερνητικά sites ή εκπαιδευτικά sites.
Ελληνικά Hoaxes και μηνύματα φίλων
Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια ιστοσελίδα που λέγεται Ελληνικά Hoaxes και εξετάζει ποιες ειδήσεις είναι αληθινές και ποιες όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και μπορείτε να εμπιστευθείτε την εν λόγω ιστοσελίδα σε ο,τι αφορά τις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμα, αν ένας φίλος σας στείλει μια είδηση, ρωτήστε τον πρώτα αν την έστειλε ο ίδιος και όχι κάποιο bot και ύστερα ρωτήστε τον φίλο σας, αν έχει διασταυρώσει την είδηση που σας στέλνει.
Αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον Covid19
Σχετικά με τον Covid19 μπορείτε να ενημερώνεστε από τις εξής αξιόπιστες ιστοσελίδες που θα δείτε παρακάτω.
- Η ιστοσελίδα ενημερώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Covid19
- Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ
- Το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αξιόπιστες πηγές ειδήσεων είτε στη χώρα σας είτε εκείνες που προσφέρουν παγκόσμια ζωντανή κάλυψη όπως το BBC και το CNN
- Αξιόπιστες πληροφορίες παρέχουν και οι αρχές της χώρας σας ή της περιοχής σας, στην Ελλάδα συμβουλευόμαστε πάντα τον ΕΟΔΥ
- Παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για κρούσματα, θανάτους και αναρρώσεις από τον Covid19, όπως αυτή η σελίδα από το Worldometer
Πηγή: Οδηγός για τα Fake News και τον Covid19 https://www.websiteplanet.com/blog/fake-news-and-digital-marketing/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου