Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ηθοποιός είναι αυτός που πρωταγωνιστεί σε μια ταινία ή παράσταση κι ανάλογα με το ρόλο του υποδύεται και τον αντίστοιχο χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως κι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε πρωταγωνιστές στα ποικίλα γεγονότα της ζωής. Στο παρακάτω δοκίμιο αναφέρονται οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι των «ψεύτικων» φίλων που υπάρχουν στη ζωή μας.
Σημάδια που δείχνουν πως κάποιος δεν είναι φίλος
Είναι σημαντικό να ‘χουμε δίπλα μας ανθρώπους και να κάνουμε παρέα, όμως δεν αποκλείεται να πέσουμε και σε «υποκριτές» φίλους. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι ένας άνθρωπος δεν είναι αληθινός φίλος; Παρακάτω παρατίθενται μερικές χαρακτηριστικές ενδείξεις.
- Το πρώτο σημάδι που τον κάνει εμφανή είναι ο τρόπος και ο σκοπός της προσέγγισης. Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που πλησιάζουν τον άλλον ως δήθεν υποψήφιο φίλο τους και πως τάχα τον σκέφτονται, ενώ ουσιαστικά αποβλέπουν στο ίδιον όφελος και όχι στο αμοιβαίο, πράγμα που είναι και συνηθέστερη αιτία που καταστρέφεται μία σχέση.
- Άλλη μια χαρακτηριστική ένδειξη είναι και όταν ο ένας απ’ τους δύο αποφασίσει να τερματίσει τις επαφές με τον άλλον, ακόμα και χωρίς καν να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, όπως π.χ. η αίσθηση ότι δεν ταιριάζουμε πια με τον άλλον και προσπαθεί να τον αποφύγει με διάφορες δικαιολογίες.
- Τρίτη περίπτωση που είναι συνηθισμένη στους απατεώνες είναι και η προοπτική της εκμετάλλευσης είτε για απόσπαση χρημάτων είτε για να κάνει ο άλλος μόνο τη δουλειά του, όπως συμβαίνει κυρίως μεταξύ συμμαθητών, συμφοιτητών και συναδέλφων σε μια δουλειά.
- Ένα εξίσου προειδοποιητικό σημάδι είναι και η προσέγγιση με σκοπό τον έρωτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που δυο φίλοι χαλάνε τη σχέση τους, επειδή ο ένας ήθελε την κοπέλα του αλλουνού μ’ αποτέλεσμα να προκληθεί διένεξη ή γιατί προσποιήθηκε το φίλο σε μια κοπέλα την οποία την έβλεπε εξ αρχής ερωτικά.
- Ας μην ξεχνάμε όμως και το κυριότερο που είναι και η άρνηση του άλλου να κάνει θυσίες και παραχωρήσεις, κάτι που είναι φανερό όταν δεν κρατάει το λόγο του ποτέ.
Συνέπειες των ψεύτικων φίλων
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα γι’ αυτόν που υφίσταται μια τέτοια κατάσταση, μερικά από τα οποία είναι τα κάτωθι.
Αυτός που έχει πέσει θύμα του υποκριτή φίλου οδηγείται εύκολα στην απομόνωση και στον πλήρη εγκλεισμό μέσα στο σπίτι (εφόσον δεν υπάρχουν άλλες παρέες), με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μοναχικό κι αντικοινωνικό. Δεύτερον μπορεί να γίνει επίσης κι αυτά που θεωρεί λάθη στους άλλους, δηλαδή να γίνει κι αυτός εγωιστής και ιδιοτελής άνθρωπος. Επιπλέον πολλές φορές δε φαίνεται τ’ ότι κάποιος προσποιείται το φίλο, με συνέπεια αυτός που έρχεται αντιμέτωπος μ’ αυτόν να μην τον καταλαβαίνει εύκολα και να πέφτει «θύμα εξαπάτησης».
Τρόποι αντιμετώπισης
- Πράγματι είναι στενάχωρο και κάποιες φορές επώδυνο να βλέπουμε ότι ο αυτός που συναναστρεφόμαστε δεν είναι φίλος μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ αφήνουμε αυτό το πρόβλημα να μας καταβάλλει για όλη μας τη ζωή.
- Έπειτα καλό θα είναι να συνεχίσουμε ν’ αναζητάμε αυτόν που μας ταιριάζει, αλλά αν δούμε ότι αυτό δεν αποδίδει τότε σταματάμε και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Ακόμα, ο γρήγορος και άμεσος εντοπισμός της υποκριτικής συμπεριφοράς κάποιου μπορεί να προλάβει τις ψυχοφθόρες συνέπειες του συμβάντος.
- Κύριος και σημαντικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι και η αδιαφορία, καθώς και το να μην υποκύπτουμε στον εκβιασμό των άλλων. Δεν είναι σπάνιο τ’ ότι πολλές σχέσεις καταστράφηκαν επειδή ο ένας έθετε στον άλλον το δίλημμα της επιλογής παρέας, καθώς και στην ερωτική ζήλια που αναφέρθηκε προηγουμένως.
Εν κατακλείδι
Κλείνοντας αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε τους αληθινούς μας φίλους, απ’ αυτούς που τους παριστάνουν και να είμαστε διαρκώς προετοιμασμένοι για όλα, γιατί είμαστε οι πρωταγωνιστές όλων αυτών, όπως τονίστηκε και στην αρχή.
Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου